Logo
Lomavaraamo Varaa tästä kaikki tarvittava Pohjois-Lapin lomallesi.
Varaa
Talvinen tunturimaisema

Inari

Päivitetty 18.5.2018

Inarin kirkonkylä on saamelaiskulttuurin keskus. Inarin kunnan toiseksi suurimmassa taajamassa, Juutuanjoen rannalla, sijaitsevat Suomen saamelaisten hallinnon ja kulttuurin keskus Sajos sekä saamelaismuseo ja luontokeskus Siida.

Inarissa voi tutustua elävään saamelaiseen kulttuuriin ja sen historiaan. Värikkäät saamelaiset käsityöt ovat esillä useassa myymälässä ja näyttelyssä esim. Sajoksen ja Siidan tiloissa.

Inarissa on vuosittain useita monikulttuurisia tapahtumia. Tunnetuimmat ovat elokuussa pidettävä alkuperäiskansojen musiikkitapahtuma Ijahis Idja ja tammikuun loppupuolella alkuperäiskansojen Skábmagovat –elokuvajuhla sekä Porokuninkuusajot maalis-huhtikuun vaihteessa.

Inarin kirkonkylä ei ole maantieteellisesti kovin laaja ja koko kylään voi helposti tutustua esim. kävellen. Palvelut, hotellit ja paikallinen asutus sekoittuvat kylän keskustassa ja luovat Inarin kirkonkylälle sen autenttisen ilmapiirin. Vuokraa auto täältä: Auton vuokraus

Majoitus Inarissa

Inarissa on kolme hotellia Hotelli Kultahovi, Hotelli Inari sekä Erähotelli Inari.  Inarissa on hotellien lisäksi useampi mökkejä ja huoneistoja vuokraava lomakylä.

Hotelli Kultahovi

Kaisu ja Heikki Nikula luotsaavat Hotelli Kultahovia. Hotellissa yhdistyvät kaksi hyvin erilaista puolta, perinteikäs historiallinen Perinnehotelli sekä Koskihotelli, jonka huoneistot takaavat viihtyvyyden modernille, vaativalle vieraalle.
Ravintola Aanaar tarjoaa innovatiivisia ja yllättäviä makuelämyksiä, jotka luodaan paikallisilla puhtailla raaka-aineilla. Hotelli sijaitsee kuohuvan Juutuanjoen törmällä ja tarjoaa upeat näköalat niin huoneista kuin huoneistoistakin. Hotelli Kultahovi

Hotelli Inari

Hotelli Inari sijaitsee keskellä Inarin kirkonkylää. Suomen kolmanneksi suurimman järven, Inarijärven, rannalla. Hotellissa on nykyaikaisia hotellihuoneita erikokoisille seurueille.
Perinteisiä lapin herkkuja nauttiessa, voi katsella ravintola-salin ikkunoista avautuvaa järvimaisemaa. Ohikulkija voi kätevästi piipahtaa kahvilan puolelta tuoreet nisut ja kahvit. Hotelli Inari

Lomakylä Inari ja Inari Aurora Resort -hotelli

Lomakylä Inarissa voi majoittua erikokoisissa mökeissä tai vuokrata paikan asuntovaunu- tai telttailualueelta. Mökkejä on sekä kesä että ympärivuotiseen käyttöön. Kesällä Lomakylästä voi vuokrata esim. kanootteja ja soutuveneitä tai löylyt rantasaunasta. Inarin Aurora Resort –hotellissa on tilavia ja viihtyisiä saunallia huoneita. Lomakylä Inari ja Inari Aurora Resort -hotelli

Erähotelli Inari

Inarin uusin hotelli sijaitsee Inarijärven rannalla n. 3 km Inarin kirkonkylän keskustasta etelään. Erähotellissa on hotellihuoneita, kelomökkejä sekä revontulikotia. Hotellin ravintolassa voi nauttia Lapin herkuista ja panorama näkymästä Inarijärvelle. Erähotelli Inari

Ruokaa Inarissa

 • A la carte: Ravintola Aanaar hotelli Kultahovissa
 • Kahvila: Hotelli Inari
 • Lounasravintola: Lyeme Sajoksen tiloissa
 • Lounasravintola: Sarrit Siidan tiloissa
 • Ravintola: Hotelli Inari
 • Ravintola: Erähotelli Inari
 • Scan Burger: Neste Oil Inari
 • Ravintola Papana

Kaupat ja myymälät

Ruokaa ja päivittäistavaroita:

 • K-market Kuukkeli (lääkekaappi ja asiamiesposti)
 • S-kaupan Sale myymälä avataan loppuvuodesta 2018 (päivitetty 05/2018)

Erikoistarvikkeita

 • Perinteisiä lapin koruja esim. hopeasta: Inarin Hopea
 • Saamelaisia käsitöitä: Sami Duodji
 • Saamelaisia taidekäsitöitä :Ateljee Samekki
 • Saamelaista kirjallisuutta: Sami Duodji
 • Saamelaista musiikkia: Sami Duodji
 • Matkamuistoja: Näkkäläjärvi Souvenirs

Tekemiset ja käyntikohteet

Golden Geopark of Lapland

UNESCO:n yleiskokous päätti marraskuussa 2015, että se ottaa Geoparkit omaksi ohjelmakseen,
samaan tapaan kuin esim. maailman perintökohteet ja Man and Biosphere -ohjema. Täältä pääsee tutustumaan alueen Geopark kohteisiin: Golden Geopark of Lapland

Kirkko, Inarin saamelaiskirkko

Inarin seurakunnan ainoa saamelaiskirkko sijaitsee Inarin kylässä. Saamelaiskirkossa voi aistia lappalaiskodan tuntua, jo ihan arkkitehtuurinsa vuoksi.

Inarin luterilaisen seurakunnan ainoa saamelaiskirkko sijaitsee Inarin kylässä. Saamelaiskirkossa voi aistia lappalaiskodan tuntua, jo ihan arkkitehtuurinsa vuoksi. Tiekirkko on avoinna kesäisin 3.6.-9.8. klo 12.00-18.00. Hartaus klo 12.
Kirkko on vihitty käyttöön juhannuksena 1952. Samalla paikalla aiemmin sijainnut kirkko kerkisi olla käytössä 45 vuotta, ennen kuin tuhoutui talvisodan pommituksissa.
Kirkkoa on peruskorjattu vuosien varrella ja vasta vuonna 1982 saamelaiskirkko sai kellotapulin. Tapuli oli siihen asti korvattu kellotelineellä, joka suojasi kirkon pommituksessa lähes ehjäksi jäänyttä teräksistä kirkonkelloa. Kelloon tuli vain pieni halkeama sen pudotessa tornista. Soittoäänessä kuulee vieläkin pienen särön, jonka halkeama aiheuttaa. Inarin saamelaiskirkko

Inarin seurakunta

Inarin luterilainen seurakunta on perustettu 7.3.1881. Pinta-alaltaan seurakunta on Suomen suurin, 17 000 neliökilometriä. Seurakunnalla on neljä kirkkoa tai kappelia:

 • Pääkirkko Ivalossa (1966)
 • Saamelaiskirkko Inarissa (1951)
 • Erämaakirkko Pielpajärvellä (1760)
 • Tunturikappeli Saariselällä (1996)

Seurakunnan toiminta painottuu päiväkerho-, partio-, nuoriso- ja perhetyöhön ja diakoniaan.

Lisää tietoa:

Kolttien perinnetalo Sevettijärvellä

Kolttien Perinnetalo ja ulkomuseo kertovat Sevettijärven kolttasaamelaisten asukkaiden historiasta.

Saamelaismuseo ylläpitää ja hoitaa Sevettijärvellä (120 km Inarista koilliseen) sijaitsevaa Kolttien Perinnetaloa ja sen kokoelmia. Kolttien Perinnetalo ja ulkomuseo kertovat Sevettijärven kolttasaamelaisten asukkaiden historiasta. Kolttasaamelaisten alkuperäiset asuinsijat ovat Petsamossa Kuolan niemimaalla nykyisen Venäjän alueella. Toisen maailmansodan seurauksena Petsamosta evakkoon joutuneet Suenjelin eli Suonikylän saamelaiset asutettiin Sevettijärvi – Näätämö -alueelle vuoden 1949 aikana.  Kolttien Perinnetalo toimii vanhassa kolttapirtissä ns. ”kolttakodissa” ja sen ulkorakennuksessa. Perinnetalon lisäksi alueella on ulkomuseo, joka esittelee kolttasaamelaisten Suenjelin aikaista kesäpaikkaa. Perinnetalossa on myös pieni museomyymälä, josta voi ostaa kolttasaamelaisia käsitöitä ja kirjallisuutta.

Avoinna kesäkaudella1.6.-25.9. kello 10-18

Saamelaismuseon aluetoimipisteen yhteystiedot Nuõrttsaa’mi Ä’rbbvuõttpõrtt – Kolttien Perinnetalo Käyntiosoite: Kolttien Perinnetalo, Sevettijärventie 9041, 99930 SEVETTIJÄRVI Puh. 0400 373015 Email: kolttaperinnetalo@samimuseum.fi Postiosoite: Kolttien Perinnetalo c/o Saamelaismuseo Siida, Inarintie 46, FI-99870 INARI.
Lisätietoja: Museonjohtaja Sari Valkonen, puh. 040 767 1052, sari.valkonen@samimuseum.fi

Neidenin Pyhän Yrjön (St. Georg) kappeli

Neidenin Pyhän Yrjön (St. Georg) kappeli sijaitsee Pohjois-Norjassa Etelä-Varangerin kunnassa, Neidenin kylässä, Näätämäjoen rannalla. Pienen, noin kymmenen neliömetrin, kokoinen kappelin on rakentanut pyhä Trifon Petsamolainen Georgios Voittajan kunniaksi 1500-luvun puolivälissä. Norjan ortodoksieen seurakuntaan kuuluva kappeli on säilynyt paikallaan näihin päiviin saakka ja siellä pidetään edelleen liturgia joka kesä yöttömän yön aikaan.

Pielpajärven erämaakirkko

Pielpajärven erämaakirkko on pohjois-lapin vanhin rakennus ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä kirkko, joka on rakennettu 1700-luvun puolivälissä.

Pohjois-lapin vanhin rakennus ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä kirkko on rakennettu 1700-luvun puolivälissä. Kirkko oli käytössä n. 150 vuotta, siihen asti kun Inarin kylälle rakennettiin uusi kirkko. Rapistunut kirkko kunnostettiin ja otettiin uudelleen käyttöön vuonna 1940.
Juhannuskirkko on vietetty Pielpalla 1940-luvulta alkaen. Pääsiäislauantaisin on perhekirkko ja ulkoilutilaisuus. Kesäaikaan kirkossa vihitään useita pareja.
Pielpajärven erämaakirkolle vie noin 5 km pituinen retkeilypolku, joka lähtee Sarviniementieltä. Siidan pihasta on opasteet reitin lähtöpisteeseen. Pielpajärveltä on merkitty polku Pielpavuonoon, matka 3 km. Kesäisin Pielpavuonoon risteilee m/s Inari Inarin kirkonkylältä.
Pielpajärven erämaakirkko aina auki. Opas paikalla 24.6.-28.7. päivittäin klo 12.00-18.00. Hartaus klo 12.

Lisää tietoa:

Valokuva: Inarin seurakunta

Hyvä tietää Inarista

Inarin kirkonkylältä löytyvät:

 • Neste huoltoasema, jonka yhteydessä Scan Burger
 • Polttoaine automaatti K-market Kuukkeli
 • Pankkiautomaatti
 • Taksi asema
 • Lääkekaappi, K-market Kuukkelissa
 • Asiamiesposti, K-market Kuukkelissa
 • Sähköauton latauspiste Hotelli Inarin takapihalla. Sähköauton latauspiste Inarissa

Lapin Hinauspalvelu (Falck) 24h, puh. 016-313 300

Ivalo, 40 km Inarista etelään, on Inarin kunnan kuntakeskus.
Siellä sijaitsevat esim. terveysasema ja pankki. Inarin kunta

Lisää tietoa ja valokuvia Inarin kirkonkylästä:

Inarin kylä ilmasta katsottuna: Inari Skyview

 

Sääennusteet

Sääennuste, Foreca
Sääennuste, Ilmatieteenlaitos
Sääennuste kveenin kielellä