Magneettimäki ja museotie

Magneettimäki ja museotie

Magneettimäki ja museotie sijaitsevat n 5 km Saariselältä pohjoiseen. Saariselän tunturiylängön katsotaan loppuvan Magneettimäkeen. Alamäki on usean kilometrin mittainen ja korkeusero huomattava, maisema muuttuu magneettimäen kohdalla. Tunturikoivut vaihtuvat tavallisiksi koivuiksi, puiden keskimitta pitenee, metsä tihenee ja lumiolosuhteet muuttuvat. Usein myös pilvipeitteen raja kulkee juuri samassa kohdassa, esim. Ivalon suunnalla paistaa aurinko pilvettömältä taivaalta ja Saariselällä on sumupilviä tai toisinpäin. Magneettimäessä herkimmät saattavat tuntea lentokoneesta tutun naksuvat korvat -efektin.

Luontoon.fi -sivusto kuvailee magneettimäkeä näin: ”Muutama kilometri Saariselältä pohjoiseen on ns. magneettimäki eli jyrkkä mäki vanhalla nelostiellä, joka oli tärkeä kulkuväylä erilaisille kuljetuksille Inariin ja Petsamoon saakka 1940-luvulla. Nimi voi juontua uskomuksesta, jonka mukaan maaperässä mäen kohdalla on niin paljon magneettista vetoa, että se vie voimat mm. kuorma-autojen moottoreista niiden liikennöidessä 1940-luvulla. Eräs selitys nimen alkuperälle tulee siitä, että maaston muodot saavat aikaan optisen harhan, jonka mukaan vauhti tuntuisi kiihtyvän itsestään ylämäkeen mentäessä. Tie on säilytetty siinä tilassa kuin se aikanaan on ollut. Tien varrella on käyty myös talvisodan taisteluita. Nykyään nelostiellä on uusi linjaus ja vanha tie on nimetty museotieksi. Museotien varrella on muistomerkki kertomassa paikan historiasta. Talviaikaan museotie on osa moottorikelkkailureitistöä.”

Paljakainen

Magneettimäen alapuolella Paljakaisen ojan varrella on sijainnut Paljakaisen Majatalo. Rakennukset poltettiin lapin sodan aikana. Majatalosta muistuttaa enää piha kenttä ja muutama suuri kivijalan kivi. Kenttä on vanhan nelostien itäpuolella, nykyisen nelostien länsipuolella. Ivalon lentokentän suuntaan vievän moottorikelkkareitin risteyskohdassa. Saariselän lähimmät kestikievarit

Jaa:

VARAA NYT VARAA NYT Skip to content