Saariselkä

Saariselkä sijaitsee Inarin kunnassa

Saariselkä sijaitsee

  • Suomessa, Euroopan mantereen pohjoisessa osassa
  • Pohjois-lapin seutukunnassa, joka on osa Lapin maakuntaa
  • Pinta-alaltaan Suomen suurimmassa kunnassa, Inarin kunnassa
  • Saariselän tunturialueella, Nelostien E75 varressa
  • Suomen toiseksi suurimman kansallispuiston, Urho Kekkosen kansallispuiston, kainalossa

Saariselkä

Saariselän maantieteellisestä ja paikallisesta historiasta kerrotaan blogissa: Saariselän historiaa Saariselällä on helppo liikkua, sillä palvelut ovat keskittyneet tiiviisti Saariselän kylän keskustaan. Lisäksi alueella liikennöivät Skibussi ja taksit. Saariselän kylän kyljestä alkaa yksi Suomen suurimmista luonnonsuojelualueista ja suosituimmista retkeilykohteista, Urho Kekkosen kansallispuisto. UK kansallispuistossa on Suomen tihein autio- ja varaustupaverkosto. Kansallispuisto sijaitsee pääosin Saariselän tunturiylängöllä, josta alkunsa saa moni legendaaristen tarujen joki kuten Luttojoki ja Suomujoki.

Laskettelua kahdella tunturilla

Saariselkä on luonteeltaan hyvin perinteikäs ja rauhallinen matkailulukeskus. Laskettelurinteet ja hiihtohissit sijaitsevat kahden tunturin vastakkaisilla rinteillä. Molemmilta tuntureilta, Kaunispäältä ja Iisakkipäältä lasketaan alas samaan kuruun. Näin ollen rinnealue on helppo nähdä tunturin laelta yhdellä silmäyksellä.

Laskettelukeskus Ski Saariselkä Kylän keskustasta on n. kilometri laskettelurinteiden ala-asemalle. Hiihtokaudella maksullinen Skibus kulkee majoitusalueiden ja laskettelukeskuksen välillä. Kaunispään huipulta voi myös lasketella yhdysrinnettä pitkin lähelle kylän keskustaa.  Sama Alli- rinne toimii Suomen pisimpänä pulkkamäkenä, 1200 m.

  • Iisakkipään huipulle pääsee ainoastaan hiihtohissillä
  • Kaunispään huipulle pääsee myös autotietä pitkin. Kaunispään Huippu

Tiivis matkailukylä erämaan keskellä

Saariselän kylä on rakennettu matkailukeskukseksi ja on hyvin ”tiivis”. Palvelut, hotellit ja ravintolat ovat hyvin lähellä toisiaan ja näin ollen kävelymatkat jäävät lyhyiksi. Tämä tarkoittaa toisin päin ajatellen sitä, että vaikka asuisi keskellä kylää, lapin luonto on vain kivenheiton päässä.  Saariselän alue on kuuluisa juuri avarasta tunturimaisemasta ja puhtaudestaan.

  • Erämaan rauhan voi aistia jo muutaman sadan metrin päässä kylän keskustasta.

Latuverkosto on autenttisessa tunturiluonnossa, osittain Urho Kekkosen kansallispuiston alueella. Latuja on yhteenstä 200 km, joista valaistuja 34 km. Saariselän uljaasta tunturimaisemasta saa hyvän käsityksen hiihtoretkillä, kunhan vain malttaa välillä pysähtyä ihailemaan sitä. Saariselän latuinfo. Kesällä Saariselkä tarjoaa vaeltajille hyvät, erämaiset puitteet pitkille ja lyhyille vaelluksille.

Majoitus Saariselällä

Mökkejä ja huoneistoja on useassa koko- ja hintaluokassa. Esimerkiksi perheille, pariskunnille, ryhmille ja eränkävijöille soveltuvia. Mökit ja huoneistot sijaitsevat Saariselän kylällä ja kylän läheisyydessä. Mökkejä ja huoneistoja löytyy myös todella rauhallisiltaa pieniltä asuinalueiltaa kuten Kopararova ja Kiilopää. Kuunnella voi vain hämmästyttävän syvää hiljaisuutta ja ehkäpä tuulen huminaa.

Kaupat ja myymälät

Ulkoiluvaatteita ja retkeilytarvikkeita myy esim. Partioaitta. Ruokaa ja päivittäistavaroita myy Supermarket Kuukkeli. Saariselällä on useita liikkeitä joissa myydään koruja, lahjatavaroita, matkamuistoja ja design tuotteita. Kylältä löytyy myös hyvinvointipalveluita.

Tekemiset ja käyntikohteet

Alueen tykätyimmät tekemiset liittyvät Saariselän kylää ympäröivään upeaan tunturiluontoon. Maastopyörät, sukset, reet ja valjakot tarjoavat oivan välineen, jolla luontoon pääsee. Ohjattuja retkiä ja safareita järjestetään ympäri vuoden. Saariselän viikko-ohjelmaan ja muihin ostettaviin ohjelmapalveluihin voi tutustua täällä Saariselän viikko-ohjelma ja ohjelmapalvelut.

Saariselällä on talvella luistinrata. Kesällä viehättävä pieni uimaranta Kelolammen rannalla. Koirapuisto sen sijaan on ympärivuotisessa käytössä.

 

Kuvateksti: Kuvaile tähän mitä kuvassa näkyy

Välinevuokraus

Maastopyöriä, sukset ja monot luisteluhiihtoon, perinteisiä suksia, monoja, sauvoja, lumikenkiä, potkukelkkoja, luistimia, kävelysauvoja ja talvivaatteita vuokrataan Lapponia Tours / Top Safarit safaritalossa, osoitteessa Honkapolku 1.

Lisäksi hiihto- ja retkeilyvälineitä vuokraavat esim.  Luonto-Lomat ja Suomen Latu Kiilopää. Lasketteluvälineitä voi vuokrata ja ostaa Ski Saariselkä Sport Resortista (laskettelukeskus). Autovuokraamo Hertz ja Europcar sijaitsevat Ivalon lentoasemalla.

Hyvä tietää Saariselästä

Palvelut ja hotellit sijaitsevat keskustan alueella, poikkeuksena Kaunispään Huippu, Laanihovi, Laanilan Kievari ja laskettelukeskus.

Saariselällä on:

Huoltoasema Neste Saariselkä
Metsähallituksen palvelupiste Kiehinen
Alko Inari-Saariselkä Alko
Lapin Hinauspalvelu 24h, puh. 016-313 300 (Falck)
Kt. täältä Sähköautojen latauspisteet

Ivalo, 30 km Saariselältä pohjoiseen, on Inarin kunnan kuntakeskus. Siellä sijaitsevat esim. terveysasema, pankki ja kirjasto. Inarin kunta

VARAA NYT VARAA NYT Skip to content