Kiilopää

Kiilopää lyhyesti

Kiilopää on sekä korkea tunturi että retkeilykeskus. Retkeilykeskus sijaitsee Inarin kunnan eteläosassa Sodankylän kunnan rajan tuntumassa. Kiilopää tunturi sijaitsee puoliksi Sodankylän ja puoliksi Inarin kunnan puolella.

Kiilopäällä on hyvin pitkät perinteet suomalaisten vaeltajien ja retkeilijöiden keskuudessa. Kiilopäälle rakennettiin ensimmäinen tie jo vuonna 1963. Nykyinen tie kulkee pääosin samassa kohdassa, erkanee nelostiestä (E75) Kakslauttasen kohdalla. Vuonna 1963 Suomen Latu rakensi  Kiilopäälle autiotuvan ja jo seuraavana vuonna sinne avattiin koulutuskeskus. Lue lisää Saariselän matkailualueen historiaa.

Kiilopää tunturi

Kiilopää (546 m) on yksi Saariselän tunturialueen korkeimmista tuntureista ja se sijaitsee Urho Kekkosen kansallispuistossa. Kiilopään erottaa helposti muista tuntureista sen kiilamaisesta muodosta ja siitä että sen laelle on kasattu kauas erottuva kivikeko.

Kiilopään huipulta kaakkoon katsottaessa näkee Saariselän tunturialueen korkeimmat huiput Sokostin (717 m) ja Ukselmapään (698 m). Etelään katsottaessa ei voi olla näkemättä Nattaset tunturikaksikkoa. Sompion Luonnonpuistossa sijaitsevat Nattaset ovat monen tarinan lähteenä. Saariselän kaamos loppuu tammikuussa siihen, että auringon ensisäteet näkyvät  Nattasten välissä.

Kiilopään huipulle vie merkitty reitti Suomen Latu Kiilopään parkkipaikalta. Reitti on 2 km/suunta

Urho Kekkosen kansallispuiston historiasta

Retkeilykeskus – Suomen Latu Kiilopää

Suomen Latu on aatteellinen järjestö jonka tavoite on ollut jo viisikymmentä vuotta ”Suomalaisten urheilun ja terveysliikunnan edistäminen”.

Suomen Latu Kiilopää – luontoliikuntakeskus, sijaitsee 16 km  Saariselän keskustasta etelään, linnuntietä matkaa kertyy 10 km. Saariselän tunturialueen poluille ja laduille pääsee aivan Kiilopään pihasta, jossa sijaitsee myös yksi portti Urho Kekkosen kansallispuistoon.

Ruokaa ja päivittäistarvikkeita

  • Kahvila-ravintola päärakennuksessa
  • Pieni myymälä vastaanoton yhteydessä päärakennuksessa

Kiilopää kartalla

Sää Ivalo

VARAA NYT VARAA NYT Skip to content