Vaellus ja retkeily

Saariselän alue ja Urho Kekkosen kansallispuisto tarjoavat erinomaiset puitteet kaikenlaisille retkille ja vaelluksille. Saariselän ja Kiilopään alueella on merkitty reittiverkosto, joka sopii hyvin päiväretkille ja lyhyille vaelluksille. Kansallispuiston laaja tupa- ja tulipaikkaverkosto palvelee pidempien vaellusten harrastajia. Lisätietoa Metsähallituksen ylläpitämistä tuvista ja tulipaikoista sekä retkeilyreiteistä: Luontoon.fi.

Päiväretket

Lyhyttä päiväretkeä suunniteleva voi lähteä matkaan esimerkiksi Saariselän kylältä tai Kiilopään tunturikeskuksesta. Erilaisia reittivaihtoehtoja on lukuisia, ja vaeltaja voi valita esimerkiksi parin kilometrin luontopolun ja 15 kilometrin päiväpatikan väliltä. Lyhyet päiväretket Saariselältä tai Kiilopäältä

Yön yli retket kansallispuistoon

Pidempää retkeä / vaellusta suunnittelevan kannattaa suunnata katseensa Urho Kekkosen kansallispuistoon. Puistoon suuntaaville retkille on useita eri lähtöpaikkoja, jonne voi jättää autonsa. Vaellukselle voi suunnata Saariselän kylän lisäksi esimerkiksi seuraavista lähtöpisteistä: Kiilopää, Raja-Jooseppi tai Aittajärvi (ajo-ohje).

Kartta, kompassi ja gps-laite

Kansallispuiston retkeily- ja luontovyöhykkeeltä löytyy merkittyjä kävelyreittejä. Kansallispuiston syrjävyöhykkeeltä ei löydy ollenkaan merkittyjä reittejä, mutta suosituimpien tupien ja tulipaikkojen välille on muodostunut polkuja, joista osa on myös merkitty karttaan. Vaeltajalla onkin hyvä olla mukana riittävät suunnistusvälineet, eli kartta, kompassi ja tarvittaessa myös gps-laite.

Muista, että matkapuhelin ei kuulu kaikkialla puiston alueella!

Turvallisuus ennen kaikkea

Vaellusta suunnitellessa pitää aina ottaa turvallisuusseikat huomioon. Erämaassa olet yksin ja luonnon armoilla. Onnettomuuden sattuessa voi olla, että samalle polulle ei satu moneen päivään toista kulkijaa. Koska puhelin ei kuulu kaikkialla, sinun pitää olla valmis selviämään omillasi.

Vaeltaja varustautuu selviämään tilanteesta kuin tilanteesta omillaan!

Tämän vuoksi retkelle pitää ottaa mukaan riittävät ensiapuvälineet, ylimääräisiä vaatteita sekä ylimääräistä ruokaa. Näin pärjäät erämaassa ylimääräisiä päiviä yllättävän hädän sattuessa.

Talvikävely

Talvikävelyreitille ovat kaikki tervetulleita,  myös lemmikit. Talvikävelyreiteiltä aurataan lumet pois ja niitä voi kulkea mainiosti ilman lumikenkiä tai suksia. Perheen pienimmät voivat matkustaa mukavasti omissa vaunuissaan. Saariselän talvikävely-, talvipyöräily- ja lumikenkäreitit

Aurorapolku Saariselän kylällä

2,1 km pituinen talvikävelyreitti, joka vie sinut Urho Kekkosen kansallispuistoon. Reitti lähtee Saariselän lähtöpisteeltä Lutontien päästä sekä hissitieltä. Reitti on valaistu ja reitin varrella on Aurora päivätupa sekä ulkotulipaikka.

Kaunispään huipulle

Reitti on n. 2 km:n pituinen yhteen suuntaan kuljettuna ja vie Kaunispään huipulle, josta on hulppeat näkymät joka ilmansuuntaan.

Laanilaan

Laanilan reitti on yhteen suuntaan n. 4 km, joka kulkee metsäisessä maisemissa. Kävelyreitti lähtee Urkintieltä ja johdattaa kulkijan Laanilaan.

Kiilopään huipulle

Kiilopään huipulle vie myös kävelyreitti. Tällä reitillä ei ole kunnossapito, mutta se on yleensä käveltävissä ilman lumikenkiä. Reitillä on paljon kulkijoita jotka polkevat reitille kävelyuran.

Reitti on noin 2 km:n pituinen yhteen suuntaan kuljettuna ja vie Kiilopään huipulle, Urho Kekkosen kansallispuistoon. Reitti lähtee Suomen Latu Kiilopään pihalta.

Sääennuste, Foreca
Sääennuste, Ilmatieteenlaitos
Jokamiehenoikeudet

Vinkkejä retkelle

Linkistä pääset Retkeilyn ABC -oppaaseen, josta löydät tärkeitä seikkoja ja vinkkejä onnistuneen retken toteuttamiseen. Retkeilyn ABC

Jaa:

VARAA NYT VARAA NYT Skip to content