Kolmen tunturin retki polkujuoksijalle

Kohti tuntureita

Kolmen tunturin retki polkujuoksijalle lähtee Kaunispään pulkkamäen alta, kappelia vastapäätä. Heti alkuun tulee nousu, joka varmasti saa hyväkuntoisemmankin hengästymään. Reitti nousee Kaunispään laelle pulkkamäkeä pitkin. Kyseessä on Suomen pisin pulkkamäki, 1200 m.

Kaunispään huipulta reitti jatkuu kelkkareittipohjaa pitkin. Moottorikelkkareittimerkit on puisia tolppia, joissa on X-merkki. Kulje Ravintola Huipun ympäri ja näet n. 100 metrin päässä parkkipaikalta alkavat kelkkareittimerkit. Lähde seuraamaan merkkejä oikealle. Polku alkaa hienona pienenä kangaspolkuna, mutta muuttuu pian puurajan alapuolella hieman kivikkoiseksi. Varo siis irtokiviä.

Alamäen jälkeen lähdetään nousemaan Palopäälle

Seuraa edelleen kelkkareittimerkkejä. Nousu polveilee hienossa ylälappilaisessa kangasmetsässä, välillä tulee tiukempia nousuja. Nousu on pitkä, mutta maisemat ylhäällä palkitsevat vaivannäön.

Kun reitti saapuu puurajan yläpuolelle, se kääntyy vasemmalle (länteen) kohti Urupäätä. Mutta ennen kuin jatkat reittiä vasemmalle kannattaa tehdä…

…Palopään huiputus

Käy huiputtamassa Palopään korkein kohta, joka on vain kivenheiton verran Urupään risteyksestä Kuukkelilammelle päin, eli suoraan.

Nauti maisemista ja ota valokuvia; Palopäältä aukeaa kaikkiin ilmansuuntiin tuntureita silmänkantamattomiin. Kirkkaalla ilmalla voi nähdä idän suunnassa Venäjän tuntureille saakka. Lännessä siintää puolestaan Hammastunturin erämaa. Palaa taikaisin risteykseen, josta reitti jatkuu länteen.

Tunturin päällä polku katoaa

Reitti jatkaa edelleen kelkkareittimerkkejä seuraten. Nyt polku lähes katoa, mutta ei hätää, ylälapin tunturipaljakka on niin tasaista, että paikoin voi kulkea jopa ilman polkua.

Seuraa edelleen kelkkareittimerkkejä.

Pian reitti laskeutuu alas Palopäältä kohti Joikun kotaa. Lasku on paikoin jyrkkä ja vauhdikas, mutta polku on hieno ja tasainen. Joikun kota toimii tilausravintolana.

Mönkijänuraa Urupäälle

Joikun kodalta matka jatkuu pihalta lähtevää mönkijänuraa myöten. Ensimmäinen kota jää oikealle ja toinen pienempi vasemmalle.

Ennen Urupäälle nousua kelkkareitti yhdistyy polkuun oikealta. Seuraa siis jälleen kelkkareittimerkkejä. Todella tiukka nousun jälkeen reitti vie tunturin päälle ihailemaan maisemia.

Kohti Kaunispäätä

Tunturista laskeudutaan alas kelkkareittiä pitkin, kunnes tullaan isommalle hiekkatielle.

Jotta vältyt kiikkumasta toista kertaa ihan Kaunispään päälle, lähde tietä oikealle. Käänny melko pian vasemmalle (jos jatkat suoraan päädyt nelostielle, E75). Tästä lähtee polku, joka nousee Kaunispään laitaa nelostietä myötäillen, yhtyy vähäksi aikaa kaunispääntiehen ja jatkuu laskeutuen Saariselän kylälle Neste-huoltoaseman kupeeseen.

Huomioi, että kolmen tunturin retki polkujuoksijalle on varsin vaativa! Varaa matkaan evästä ja juomista. Vaikka matkaa kertyy vain noin 15 km, on reitin noususumma lähes 550 m!

Jaa:

VARAA NYT VARAA NYT Skip to content