Kiilopään lenkki

Saariselän ja Kiilopään välillä on sen miljoona eri reittivaihtoehtoa. Kiilopään lenkki on yksi varsin hyvä vaihtoehto. Huomaa, että koko reitti ei ole merkitty maastoon.

Saariselältä ajellaan Laanilaan pääladun pohjaa pitkin. Siirry kohti Kiilopäätä menevälle kelkkareitille Savottakahvilalta. Laaniselän ylityksen jälkeen matkalle tulee varsin märkä suo, jonka pääsee kiertämään latupohjaa pitkin. Puikkaa heti suon jälkeen takaisin kelkkareitille. Kelkkareitti jatkuu varsin miellyttävänä polkuna ja mönkkäriurana aina poroaidalle asti. Matkalla on muuta kosteampi paikka, mutta se kuuluu lajiin. Älä turhaan lähde kiertelemään märkiä paikkoja, sillä siitä ei seuraa muuta kuin reitin leventyminen.

Poroaidan jälkeen jatka matkaa suoraan kohti Tievatupaa ja Wilderness Hotel Muotkaa. Pian eteesi tulee hiekkatie, ja siitä kannattaa kääntyä vasemmalle. Jatka matkaa hiekkatietä pitkin kohti Muotkaa. Kun tien yli tulee sinisin raksein merkitty polku, lähde seuraamaan reittiä vasemmalle. Tämä latupohja vie sinut Niilanpäälle, ja kesäaikaan reitti muistuttaa mönkkäriuraa.

Mitä ylemmäs pääset, sitä enemmän kiviä reitille ilmestyy ja sitä komeammaksi maisemat muuttuu. Kivikossa kokemattomampi kuski saattaa joutua ottamaan muutaman kävelyaskeleen, mutta kyllähän sitä komeissa tunturimaisemissa kelpaa vaikka vähän hike-a-bikea harrastaa.

Niilanpäällä lähde seuraamaan merkittyä reittiä kohti Kiilopäätä. Kiilopäältä on jälleen valittavissa monta reittiä takaisin Saariselälle. Suorin reitti kulkee Ahopään yli, vuorikauriille sopii Kiilopään ylitys Luulammen suuntaan, ja kivikkoa kaipaavalle sopii Ruijanpolku tai Ahopää Rock Garden. Kaksi viimeistä vaihtoehtoa toki menevät vaativuudeltaan vaativan puolelle.

  • Vaativuus: keskivaativa
  • Pituus: n. 30 km
  • Kesto: 2,5-4 h

Jaa:

VARAA NYT VARAA NYT Skip to content