Ruijanpolku erämaahiihtäen

Ruijanpolku on vanha kulkureitti kairojen halki Perämereltä Ruijanmerelle. Polku oli käytössä 1500-luvulta 1900-luvun alkuun, ja nykyisin 35 kilometrin osuus tästä polusta on merkitty maastoon Sompiojärven ja Laanilan välille.

 • 35 km, vaativa, erämaahiihto
  • nähtävyydet:
   • Terävä-Nattasen huippu, 543 m
   • Orposenkuru
   • Kiilopään huippu, 540 m
   • Latvakuru
  • tauko- / yöpymispaikat:
   • Terävä-Nattasen tulipaikka, 6 km
   • Kaptukaislammen laavu, 15 km
   • Kopsusjärventien laavu, 20 km
   • Kiilopää, 29 km

Alkuosaltaan reitti kulkee Sompion luonnonpuistossa ja tämän jälkeen Urho Kekkosen kansallispuistossa. Sompion luonnonpuistossa liikkuminen merkittyjen reittien ulkopuolella on kielletty. Ruijanpolku on merkitty maastoon perinteisin puisin tolpin, joiden päässä on vinoristi.

Ruijanpolku alkaa Sompiojärveltä

Reitti alkaa Sompiojärven leiriytymisalueelta. Ensimmäiset kuusi kilometriä Terävä-Nattasen tulipaikalle on loivaa nousua, joka johdattaa hiihtäjän kynttiläkuusimetsän ja kivikoiden halki. Talvella lumi tekee toinen toistaan hienompia muodostelmia kivien väliin ja kuusien oksille. Tulipaikalta reitiltä eroaa kilometrin pisto Terävä-Nattasen huipulle.

Upeat maisemat Terävä-Nattasen huipulla

Hiihtäjän kannattaa jättää tunturinvalloituksen ajaksi ylimääräiset varusteet tulipaikalle, jotta nousu kävisi kevyemmin. Nousu tunturin huipulle on varsin jyrkkä, mutta huipulta aukeavat maisemat palkitsevat hiihtäjän jälkikäteen. Huipulta aukeaa maisemat etelän suuntaan Sompiojärvelle ja Lokan tekojärvelle, pohjoiseen ja koilliseen Urho Kekkosen kansallispuiston tuntureille sekä suurille aapasoille. Lasku takaisin tulipaikalle tulisi tehdä samaa merkittyä reittiä pitkin, luonnonpuistoa kunnioittaen

Kuusimetsän rajan ylitys

Terävä-Nattaselta matka jatkuu kohti pohjoista korkeiden kynttiläkuusten välissä puikkelehtien. Noin 15 kilometrin hiihdon jälkeen vastaan tulee Kaptukaislammen laavu, jossa on mahdollista pitää taukoa ja myös yöpyä. Kaptukaislammen jälkeen maisemat muuttuvat avarammaksi mäntymetsäksi tuntureiden siintäessä koko ajan itäisessä taivaanrannassa. Viisi kilometriä Kaptukaislampien jälkeen reitti ylittää Kopsusjärven tien. Noin 600 metriä Ruijanpolusta länteen sijaitsee Kopsusjärventien laavu, joka on myös mahdollinen yöpymispaikka.

Rakkakivikkoa Orposenkurulla

Kopsusjärventieltä eteenpäin reitti jatkuu kohti Kiilopäätä avaria mäntymetsiä ja loivia vaaran rinteitä pitkin. Pian Kopsusjärven tien ylittämisen jälkeen reitin länsipuolelle aukeaa rakkakivikkoinen Orposenkuru. Matkan jatkuessa noin 10 kilometriä Kopsusjärven tien jälkeen ylitetään Kiilopään tie. Kiilopään tunturikeskus sijaitsee noin kilometrin itään tästä kohdasta.
Tunturikeskuksessa on mahdollisuus ruokailuun ja hotelliyöpymiseen sekä Kiilopää-tunturin huiputtamiseen.

Poikkea reitiltä Latvakurulle

Viimeinen kuusi kilometriä Kiilopään tieltä Laanilaan halkoo avaria mäntymetsiä ja tunturikoivikoita, ja reitiltä aukeaa maisemat Ahopää ja Kiilopää tuntureille. Noin kaksi kilometriä Kiilopään tien ylityksen jälkeen reitti saapuu Latvakurun yläpuolelle. Kuru sijaitsee hieman Ruijanpolun itäpuolella. Loppumatka Laanilaan kulkee kumpuilevassa ja avarassa metsämaisemassa. Merkitty Ruijanpolku loppuu Laanilaan, mutta jos Laanilasta haluaa jatkaa matkaa Saariselälle asti, taittuu loppumatka joutuisasti tampattua latu-uraa pitkin.

Jaa:

VARAA NYT VARAA NYT Skip to content