Lumikenkäily

Lumikenkäily on laji, joka mahdollistaa talvisessa luonnossa liikkumisen ilman vedettyjä latuja tai moottorikelkkareittejä. Lumikengät kantavat kävelijää hieman tavallisia kenkiä paremmin, mutteivät aivan lumen pinnalla.

Saariselän alue tarjoaa poikkeuksellisen hienot olosuhteet kaikentasoisille lumikenkäilyn harrastajille.

Saariselän kylän läheisyydessä ja Kiilopään tunturikeskuksessa on merkittyjä lumikenkäilyreittejä, joilla kokemattomat lumikenkäilijät voivat kokeilla lajia.

Merkittyjä reittejä myötäillen menee lumikenkäilijöiden kovettama polku

Näin kokemattoman lumikenkäilijän ei tarvitse huolehtia suunnistamisesta, ja hän pääsee halutessaan välillä kävelemään kovaa polkua pitkin jolloin kävely on kevyempää kuin umpihangessa. Saariselän lumikenkäilykausi alkaa marras-joulukuussa, kun lunta on sen verran paljon, että kengät alkavat helpottaa lumessa liikkumista.

Parhaimmillaan lumikenkäilykausi on keväällä, kun hanget alkavat kantaa kävelijää kunnolla.

Lumen kerroksellisuus parantaa lumikenkien kantoa

Syystalvella satava uusi lumi on kevyttä ja puuterimaista, eikä se näin ollen kanna lumikenkäilijää juurikaan. Kun sää väliaikaisesti lauhtuu ja sitten taas pakastuu, syntyy lumeen ”kerroksia”.Tämän seurauksena hanki alkaa kantaa lumikenkäilijää paremmin. Kevättalven kantohangilla lumikenkäily on parhaimmillaan.

Lumikengissä on eroa

Aloittelevan lumikenkäilijän kannattaa alkuun kokeilla erilaisia lumikenkiä vuokraamalla ennen kuin ostaa omat. Saariselän alueella useat eri ohjelmapalveluyritykset vuokraavat erilaisia lumikenkiä.

Käytännössä suurimmat erot ovat lumikenkien kantavan pinta-alan suuruudessa ja sidejärjestelmissä.

Tavalliset talvikengät riittävät

Lumikengät kiinnitetään tavallisiin talvikenkiin, erillisiä monoja ei tarvitse. Talvikengissä on hyvä olla hieman ylimääräistä tilaa, jotta kengät eivät hierrä ja jotta jalat pysyvät lämpiminä. Villasukkia suositellaan erityisen kylmällä säällä. Kengissä tulisi olla kunnollinen kantapää, jotta lumikengän siteet on helppo kiinnittää.

Sauvojen kanssa tai ilman

Lumikenkäilemään voi lähteä joko ilman sauvoja tai sauvojen kanssa. Oikea sauvan mitta on hieman lyhyempi kuin perinteisen hiihtotavan sauva. Sauvoista voi olla apua tasapainon haussa.

Kuntoilumielessä sauvat lisäävät lumikenkäilyn tehokkuutta.

Lumikenkäilyreitit ja -kartat

Saariselän alueella on merkittyjä lumikenkäilyreittejä Saariselän kylän läheisyydessä ja Kiilopään tunturikeskuksessa. Saariselän lumikenkäilyreittien lähtöpaikka on maastohiihtolatujen lähtöpaikalla. Talvikävely-, talvipyöräily- ja lumikenkäreitit

Muista että lumikenkäily ja kävely hiihtoladuilla on ehdottomasti kielletty!

Lumikenkäilyretkelle pukeutuminen

Lumikenkäilijän pukeutumisessa pätee suurin piirtein samat säännöt kuin maastohiihtäjän pukeutumisessakin. Kerrospukeutuminen pitää tuulen ja pakkasen poissa iholta ja siirtää kosteutta pois iholta.

Suurin osa ihmisen lämpöhukasta tapahtuu pään, käsien ja varpaiden kautta.  Tunturissa tuulee aina!

Lämpohukan vuoksi hanskojen, kenkien ja päähineen merkitys korostuu myös lumikenkäilyssä kuten kaikissa talvilajeissa.

Kengät

Tavalliset talvikengät. Kylmällä säällä villasukkien kanssa. Kengissä tulisi olla kunnollinen kantapää, jotta lumikengän siteet saa kiinnitettyä. Esim. huopatossuihin lumikenkiä ei saa kiinnitettyä. Tarvittaessa safariyrityksiltä voi vuokrata talvikenkiä ja villasukkia.

Hanskat tai rukkaset

Myös hanskoihin kannattaa panostaa. Kylmällä säällä sormikkaat eivät ole paras mahdollinen ratkaisu, vaan hanskat, joissa on useampi sormi samassa ”lokerossa” ovat lämpimämmät.

Pipo tai lakki

Päähineenkin on hyvä olla tuulenpitävä, sillä tunturissa tulee aina.

Juotavaa ja eväitä

Reppuun kannattaa pakata juotavaa. Usean tunnin retkelle on hyvä ottaa myös evästä.

Päivitetty 8.12.2021

Jaa:

VARAA NYT VARAA NYT Skip to content