Mökin huoltajalle

Jokaisella majoituskohteella on oma huoltaja

Näin homma toimii mökin huoltajana

Jokaisella Saariselän Keskusvaraamon välityksessä olevalla mökillä ja huoneistolla on nimetty huoltaja. Majoituskohteen omistaja ja huoltaja solmivat keskenään huolintasopimuksen. Keskusvaraamolla ja huoltajalla ei ole keskinäistä sopimusta. Se on hyvä huomioida tähän sivuun tutustuessa.

Huolintasopimuksen sisältö kannattaa eritellä riittävällä tarkkuudella ja sopimuksessa on hyödyllistä huomioida myös mahdolliset yllättävät seikat. Yllätyksenä voi tulla esimerkiksi kodinkoneen hajoaminen kesken asiakkaan loman. Edellä mainitussa tilanteessa helpottaa, jos toimintamalli on etukäteen yhdessä sovittu. Esimerkiksi onko mökin huoltajalla valtuudet tilata uusi kodinkone ja/tai sen asennus ja antaa omistajan tiedot laskutusta varten. Mökin huoltaja on tärkeässä roolissa huolehtiessaan mökin omistajan omaisuudesta ja asiakkaan loman onnistumisesta.

Yrittäjäliittymä

Mökin huoltaja saa käyttöönsä nettiselaimella toimivan Yrittäjäliittymän veloituksetta. Sitä kautta mökin huoltaja näkee reaaliaikaisen tiedon majoitusvarauksista – minä päivänä varaukset alkavat ja päättyvät sekä mitä palveluita majoitusvarauksen hintaan sisältyy. Sama tieto näkyy huoltajalle, omistajalle ja Keskusvaraamolle.

Keskusvaraamo ilmoittaa mökin huoltajalle soittamalla (tai tekstiviestillä) jos majoitusvaraukseen tulee muutoksia lyhyellä varoitusajalla eli lähempänä kuin edeltävänä päivänä klo 16 mennessä. Alla esimerkkejä ko. tilanteesta:

 • Tiistaina klo 13 tulee muutos keskiviikkona alkavaan varaukseen:
  • Keskusvaraamo kirjaa muutoksen Yrittäjäliittymään
 • Tiistaina klo 17 tulee muutos keskiviikkona alkavaan varaukseen:
  • Keskusvaraamo soittaa (tai lähettää tekstiviestin) asiasta huoltajalle
  • ja kirjaa muutoksen Yrittäjäliittymään
 • Keskiviikkona klo 10 tulee muutos keskiviikkona alkavaan varaukseen:
  • Keskusvaraamo soittaa (tai lähettää tekstiviestin) asiasta huoltajalle
  • ja kirjaa muutoksen Yrittäjäliittymään

Mitä mökin huoltaja käytännössä tekee

Mökin huoltaja siivoaa ja huoltaa mökin jokaisen päättyneen majoitusvarauksen yhteydessä. Lähtösiivouksen lisäksi varaukseen saattaa sisältyä myös välisiivous ja liinavaate- ja pyyhesettien vaihto tai muita huoltajan tuottamia palveluita.

Milloin siivous ja huoltotoimet tehdään

Majoitusvaraus päättyy lähtöpäivänä klo 12 ja alkaa tulopäivänä klo 16. Mökin huoltajan näkökulmasta  se tarkoittaa sitä, että kaikki mökit on laitettava kuntoon tuon neljän tunnin aikana. Kiireisinä päivinä se saattaa tarkoittaa, että kaikista huoltajan huoltamista kohteista lähtee asiakas ja kaikkiin on tulossa uusi asiakas. Keskusvaraamo olettaa että jokainen majoituskohde on majoittumiskunnossa joka päivä klo 16. Jos näin ei ole, huoltajan tulee ilmoittaa asiasta Keskusvaraamolle.

Kiireiset vaihtopäivät

Kiireisiä päiviä helpottaakseen Keskusvaraamo pyrkii selvittämään asiakkaalta etukäteen, mihin aikaan he ovat tulossa. Jos asiakas ilmoittaa saapuvansa vasta myöhään illalla, niin se tieto kirjataan näkyville Yrittäjäliittymään, jonne kirjataan myös se, jos asiakas saapuu aikaisin aamulla. Mökin huoltaja voi hyödyntää tietoja suunnitellessaan työnkulkua ko. päivänä.

Keskusvaraamo ei koskaan lupaa mökkiä asiakkaan käyttöön aikaisemmin kuin klo 16, paitsi jos asiasta on erikseen sovittu huoltajan kanssa.

Toisinaan asiakas palauttaa avaimet ja lähtee pois jo aikaisemmin kuin majoitusvarauksen päättymispäivänä klo 12. Jos näin on, Keskusvaraamo kirjoittaa sen mökin huoltajalle tiedoksi Yrittäjäliittymään. Lähtöpäivänä ennen klo 12 tyhjentyneet mökit ilmoitetaan huoltajalle tekstiviestillä.

Saapuvat asiakkaat tulevat pitkin päivää usein kyselemään ”joko saamme avaimet ja pääsemme mökkiin”. Keskusvaraamo ei luovuta avaimia uudelle asukkaalle aiemmin kuin klo 16, paitsi jos huoltaja on ilmoittanut mökin olevan jo kunnossa uutta asukasta varten. Keskusvaraamo haluaa antaa huoltajalle tiimeineen työrauhan, erityisesti kiireisinä päivinä. Käytännöksi on muodostunut, että huoltaja ilmoittaa Keskusvaraamolle kun kohde on siivottu. Käytäntö on osoittautunut toimivaksi ja tärkeäksi hyvän asiakaskokemuksen kannalta.

Kaikkien majoituskohteiden vuokraushintaan sisältyy aina seuraavat:

 • Astianpesuaine (kone- ja käsinpesu)
 • Roskapussit
 • Siivousvälineet
 • Yleis- ja wc:n pesuaine
 • Wc-paperi

Talvikausi syyskuusta huhtikuuhun

Pääsääntöisesti talvikaudella majoituskohteen vuokraushintaan sisältyy:

 • Liinavaatesetti (pussilakana, alulakana ja tyynynliina)
 • Pyyhesetti (kylpypyyhe ja käsipyyhe)
 • Lähtösiivous
 • Takkapuut

Liinavaate- ja pyyhesettejä sisältyy hintaan sama määrä, kuin on kohteen maksimi henkilömäärä.  Varaustiedoissa ilmoitettu henkilömäärä on vain suuntaa antava ”tilastotieto”, se ei ole millään tavalla asiakasta sitova eikä kerro yleensä majoittujen todellista määrää. Mökin huoltaja välttyy turhilta hälytyskäynneiltä, kun jättää asiakkaille ns. täyden määrän liinavaate- ja pyyhesettejä.

Lisäksi vuokraushintaan voi sisältyä muita omistajan määrittelemiä tuotteita ja palveluita esimerkiksi talouspaperi, pefletit, vuoteiden petaus, kylpytakit jne.

Poikkeukset kirjoitetaan aina Yrittäjäliittymään huoltajan ja omistajan nähtäville.

Kesäkausi toukokuusta elokuuhun

Pääsääntöisesti liinavaatteet, pyyhkeet ja lähtösiivous eivät sisälly kohteen vuokraushintaan kesäkaudella. Majoittujat tuovat omat setit ja siivoavat mökin lähtiessään (lähtösiivous). Takkapuut eivät yleensä sisälly kesähintoihin.

Mökin huoltaja tarkastaa Saariselän ja lähiympäristön mökit ko. varausten jälkeen (siivoustarkastus), voimassa olevan hintansa mukaan.

Suursiivous

Mökin omistaja on velvollinen suursiivoamaan majoituskohteensa vuosittain. Usein suursiivous tilataan palveluna mökin huoltajalta ja toteutetaan sellaisena vuodenaikana, jolloin kohteen vuokraustoiminta on vähäistä. Suursiivouksen voi halutessaan lisätä osaksi huolintasopimusta.

Ongelmat majoituskohteessa

Toisinaan majoituskohteessa ilmenee ongelmia asiakkaan oleskelun aikana. Keskusvaraamoa ja asiakasta sitovien varausehtojen mukaan:

Kaikki majoituskohteen varustukseen ja kuntoon liittyvät huomautukset ja valitukset on osoitettava välittömästi niiden ilmaannuttua suoraan huoltajalle, yhteystiedot löytyvät majoituskohteen mökkikirjasta. Jälkikäteen tehtyjä valituksia ei huomioida.

”Vaikka Saariselän Keskusvaraamo Oy ei ole vastuussa kohteen kunnossa ilmenneistä puutteista, on niistä hyvä ilmoittaa myös Saariselän Keskusvaraamo Oy:lle, mikäli asiakas ja huoltaja eivät pääse yhteisymmärrykseen keskenään.”

Kuten jo aiemmin mainittu, mökin huoltaja on tärkeässä roolissa huolehtiessaan mökin omistajan omaisuudesta.
Ongelma pitää valokuvata
, jotta huoltaja voi turvata oman puolensa asiassa ja ”todistaa” kuvan avulla vahingon tai ongelman. Esimerkiksi jos asiakas on särkenyt kohteen varusteita, niin valokuvan avulla huoltaja ja Keskusvaraamo voivat todentaa vahingon ja laskuttaa asiakkaalta korjaamisesta tai uuden varusteen hankkimisesta aiheutuvat kulut. Tai jos asiakas on kesällä jättänyt lähtösiivouksen tekemättä, valokuvan avulla huoltaja ja Keskusvaraamo voivat todentaa siivoamattomuuden ja laskuttaa asiakaalta siivoamiskustannukset.

Saariselän Keskusvaraamon varaus- ja peruutusehdot

Meidät tavoitat:

 • sähköpostitse sales@saariselka.com
 • puhelimitse myyntitoimistolta 016-554 0500 tai
 • 24/7 päivystäjä 040-521 2571
Skip to content