Logo
Booking I want to book
Book
Pitkospuut tunturissa

Vaellus

Vaellus ja retkeily Saariselällä

Saariselän alue ja Urho Kekkosen kansallispuisto tarjoavat erinomaiset puitteet kaikenlaisille retkille ja vaelluksille. Saariselän ja Kiilopään alueella on merkitty reittiverkosto, joka sopii hyvin päiväretkille ja lyhyille vaelluksille. Kansallispuiston laaja tupa- ja tulipaikkaverkosto palvelee pidempien vaellusten harrastajia.

Lisätietoa Metsähallituksen ylläpitämistä tuvista ja tulipaikoista sekä retkeilyreiteistä: Luontoon.fi.

Päiväretket

Lyhyttä päiväretkeä suunniteleva voi lähteä matkaan esimerkiksi Saariselän kylältä tai Kiilopään tunturikeskuksesta. Erilaisia reittivaihtoehtoja on lukuisia, ja vaeltaja voi valita esimerkiksi parin kilometrin luontopolun ja 15 kilometrin päiväpatikan väliltä. Lyhyet päiväretket Saariselältä tai Kiilopäältä

Yön yli retket kansallispuistoon

Pidempää retkeä / vaellusta suunnittelevan kannattaa suunnata katseensa Urho Kekkosen kansallispuistoon. Puistoon suuntaaville retkille on useita eri lähtöpaikkoja, jonne voi jättää autonsa. Vaellukselle voi suunnata Saariselän kylän lisäksi esimerkiksi seuraavista lähtöpisteistä: Kiilopää, Raja-Jooseppi tai Aittajärvi (ajo-ohje).

Kartta, kompassi ja gps-laite

Kansallispuistossa ei ole ollenkaan merkittyjä reittejä, mutta suosituimpien tupien ja tulipaikkojen välille on muodostunut polkuja, joista osa on myös merkitty karttaan. Vaeltajalla onkin hyvä olla mukana riittävät suunnistusvälineet, eli kartta, kompassi ja tarvittaessa myös gps-laite.

  • Muista, että matkapuhelin ei kuulu kaikkialla puiston alueella!

Reittisi suunnitteluun löydät apua Treklife reitit sivulta.

Turvallisuus ennen kaikkea

Vaellusta suunnitellessa pitää aina ottaa turvallisuusseikat huomioon. Erämaassa olet yksin ja luonnon armoilla. Onnettomuuden sattuessa voi olla, että samalle polulle ei satu moneen päivään toista kulkijaa. Koska puhelin ei kuulu kaikkialla, sinun pitää olla valmis selviämään omillasi.

  • Vaeltaja varustautuu selviämään tilanteesta kuin tilanteesta omillaan!

Tämän vuoksi retkelle pitää ottaa mukaan riittävät ensiapuvälineet, ylimääräisiä vaatteita sekä ylimääräistä ruokaa. Näin pärjäät erämaassa ylimääräisiä päiviä yllättävän hädän sattuessa.

Sääennuste, Foreca
Sääennuste, Ilmatieteenlaitos
Jokamiehenoikeudet
Saariselän kesareittikartta

Vinkkejä retkelle

Linkistä pääset Retkeilyn ABC -oppaaseen, josta löydät tärkeitä seikkoja ja vinkkejä onnistuneen retken toteuttamiseen. Retkeilyn ABC

GPS-luontopolku Inarissa

Uutuus, joka kannatta itse kokea on GPS-luontopolku! Suomen Luonto-Liitto on avannut Suomen ensimmäisen GPS-pohjaisen luontopolun Inariin. Siellä ei ole perinteissesti merkittyä polkua, vaan rastit etsitään gps-laitteen ja koordinaattien avulla.

Polun rastien kuvaukset ja niihin liittyvät tehtävät löytyvät netistä ladattavasta suomen- ja englannninkielisestä esitteestä. Viiden aistin luontopolku