Logo
Lomavaraamo Varaa tästä kaikki tarvittava Pohjois-Lapin lomallesi.
Varaa
Pitkospuut tunturissa

Maastopyöräily

Maastopyöräily on laji, joka vie pyöräilijän metsiin ja erämaihin. Pyöräilyyn soveltuvaa maastoa on kaikki latupohjista, mönkijän uriin ja harrastajien suosimiin kivikkoisempiin polkuihin.

Reittikuvauksia ja -karttoja löydät vasemman reunan valikosta Saariselän maastopyöräilyreitit.

Maastopyöräily Saariselällä

Saariselän alue tarjoaa erinomaiset olosuhteet maastopyöräilyn harrastamiseen.

  • Laakeita, alustaltaan helppokulkuisia tuntureita

Saariselkää ympäröivät tunturit ovat muodoltaan laakeita ja alustaltaan helppokulkuisia. Avarilla metsämailla ja tuntureilla kulkee satojen kilometrien mittainen polkuverkosto, joka tarjoaa pyöräilijälle vaihtelevia ja upeita kokemuksia pyörän päällä.

  • Satojen kilometren polkuverkosto

Reitit ja kartat

Saariselän maastopyöräoppaassa on pyöräilyreittiehdotuksia Saariselän alueelle. Maastopyöräoppaan voi ostaa Saariselän Keskusvaraamon vastaanotosta (myös hotelleista).

Vinkkejä Saariselän parhaiden polkujen löytämiseksi löydät esimerkiksi Fillarifoorumin Lapin polut -keskustelusta, jossa aiheesta on kirjoitettu paljon. Siellä voit myös jakaa omat suosikkipolkusi muiden maastopyöräilyn harrastajien kanssa.

Testattuja reittejä ja asiantuntemusta

Saariselkä MTB tiimi tuntee Saariselän polut kuin omat taskunsa. Tiimi onkin kirjoittanut Saariselän polkuverkostosta kokemuksiaan Saariselän maastopyöräilyreitit sivulle.

Reittikuvausten pohjalta osaat valita Saariselän laajasta polkuverkostosta omaan makuusi ja taitotasoosi sopivat reitit. Kuvia ja videoita matkan varrelta löytyy Saariselkä MTB:n Facebookista.

Välineet kuntoon

Maastopyöräilyssä välineillä on väliä

Yleisesti otettuna maastopyörän täytyy olla kestävä, kevyt ja oikean kokoinen ajajan pituuteen ja kehon mittasuhteisiin nähden.

  • Perusteellinen pesu tasaisin väliajoin lisää pyörän käyttöikää

Maastossa pyörän osien väliin saattaa lentää hiekkaa ja muuta likaa, mikä haastaa pyörän toimivuutta entisestään. Pyörä kannattaakin pestä perusteellisesti tasaisin väliajoin ja etenkin aina silloin, kun se on likaantunut kunnolla. Huomaa, että pyörän käyttäminen likaisena lyhentää sen käyttöikää huomattavasti.

Vaatetus ja muut varusteet

Maastopyöräilyssä toimivat vaatteet lisäävät ajomukavuutta huomattavasti.

Ajohousut, hanskat ja sateenpitävä päälikerros

Pehmustetut ajohousut ovat pidemmillä päiväretkillä erityisen tärkeät, jotta ajaja voi keskittyä itse asiaan, eli ajamiseen.

Maastopyöräilijän varustukseen kuuluvat sateenpitävät päälimmäinen vaatekerros ja pyöräilyhanskat. Hanskat parantavat pitoa ohjaustankoon ja suojaavat kämmeniä.

Pyöräilykengät ja lukkopolkimet

Mikäli pyöräilyä harrastaa vähänkään enempää, kannattaa harkita pyöräilykenkien ja lukkopolkimien hankkimista.

Lukkopolkimien avulla pyöräilijän voima välittyy paremmin polkimiin ja jalat pysyvät polkimilla röykkyisemmissäkin laskuissa.

Kypärä päähän

Pyöräilykypärä kuuluu ehdottomasti aina maastopyöräilijän varustukseen. Maastossa kaatumisen voi aiheuttaa pienikin ajovirhe ja kaatuessaan pyöräilijä saattaa lyödä päänsä kiviin tai juuriin.

Puiden matalalla roikkuvat oksat voivat osua pyöräilijään, josta saattaa seurata vakaviakin onnettomuuksia.

Kona Shop Saariselkä vuokraa ja myy pyörät

Kona Shop Saariselkä on Saariselän Keskusvaraamon vastaanoton yhteydessä sijaitseva pyörävuokraamo ja -kauppa. Sinun ei siis välttämättä tarvitse tuoda omaa pyörääsi mukana lomalle, vaan pääset tutustumaan Saariselän huippumaastoihin vuokrapyörällä.

Tutustu Kona Shop Saariselän tarjontaan

Saariselkä MTB Stages -maastopyöräilytapahtuma

Saariselkä MTB on Saariselän maastopyöräilyn kesän kohokohta, joka järjestetään joka vuosi elokuun lopussa. Saariselkä MTB tapahtuma on saanut alkunsa jo vuonna 2011, ja sen jälkeen Saariselän tuntureilla on ajettu joka vuosi! Saariselkä MTB tapahtumaan pääset tutustumaan Saariselkä MTB:n kotisivuilla ja kuvia tapahtumasta löydät sen Facebook-sivuilta ja Flickr-kuvagalleriasta.

Tapahtuma on kolmipäiväinen ja sen jokaisena päivänä ajetaan oma erillinen reitti. Juniori-ikäisille järjestetään oma junior stages kisa, jossa käytetään lyhennettyjä reittejä.

Saariselkä MTB Stages reitit:

Reitteihin pääset tutustumaan täältä.

Maastopyöräilystä muilla sivuistoilla: