Logo
Saariselkä Treklife retkihiihtäjä kurkkaa taaksepäin

Siida, saamelaismuseo ja ylä-lapin luontokeskus

Sijainti

Inarissa sijaitsevassa Siidassa toimivat Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus. Saariselältä on Inariin matkaa n. 70 km, ajoaikaa vajaa tunti.

Kuvaus

Siida on kohtaamispaikka ja näyttelykeskus kulttuuri- ja luontonäyttelyineen. Siida tarjoaa elämyksiä ja tietoa saamelaiskulttuurista ja Ylä-Lapin luonnosta.

Museon ja luontokeskuksen yhteisnäyttelut

Siidan kulttuuriekologiset näyttelyt kertovat pohjoisen luonnon ja saamelaisen alkuperäiskansan sopeutumisesta elämään äärirajoilla. Saamelaismuseo ja luontokeskus yhdistivät tietonsa ja taitonsa
ja loivat pohjoisen vuodenkierron ympärille jäsentyvän elämyksellisen tietopaketin.
Johdantonäyttely kertoo alueen luonnon ja kulttuurin kehityksestä jääkauden jälkeisistä ajoista nykypäivään. Päänäyttely esittelee pohjoisen elämän erityispiirteet vuodenkierron rytmissä.


Siidan aukioloajat


Ulkomuseo on avoinna kesäaikaan

Inarin saamelaismuseo toimi ennen museokeskus Siidaa ulkomuseona. Ulkomuseoalue on edelleen avoinna kesäkaudella täydentäen Siidan sisällä olevia näyttelyjä. 7 ha:n laajuisella Inarijärven
rantaan sijoittuvalla ulkomuseoalueella esitellään saamelaisten tyypillisiä asuinmuotoja kalastajasaamelaisista porosaamelaisiin sekä pyyntitapoja.

Vaihtuvia näyttelyitä ajankohtaisista teemoista

Siidan vaihtuvien näyttelyiden tarjonta on monipuolinen: näyttelyitä järjestetään saamelaisesta kulttuurihistoriasta, taiteesta ja käsityöstä sekä luontokuvista, luonnonsuojeluteemoista ja pohjoisen
luonnon ilmiöistä.

Tapahtumat tuovat Siidaan elämää

Siidan vuotuisia tapahtumia ovat mm. Skábmagovat – Kaamoksen kuvia -tapahtumasarja tammikuussa sekä kylän joulutapahtuma. Siidassa järjestetään lisäksi luontoiltoja ja yleisöluentoja.

Lastennäyttelyt

Siida huomioi pienimmät museokävijät säännöllisesti toistuvilla lastennäyttelyillä.
Lisää tietoa Siidan nettisivuilla: SIIDA