Logo
Pitkospuut tunturissa

Lapin Keittiömestareiden herkkupöytä

Vuoden ruokatapahtuma Saariselällä järjestetään aina isänpäivän aattona Santa's Hotel Tunturin Siula ravintolassa. Menu ja hinnat ilmoitetaan lähempänä ajankohtaa.

Historiallinen herkkupöytä alkoi pienestä

Lapin Keittiömestarien Herkkupöydän juuret juontavat vuoteen 1990, jolloin herkkupöytä toteutettiin illallismenuna silloin juuri uudistetun Saariselän Tunturihotellin avajaisten kunniaksi. Tuolloin Tunturihotellissa työskenteli yhdessä liki 20 Lapin keittiömestaria keittiöpäällikkö Markku Lehtisen johdattelemana, ja noin 300 asiakasta kävi nauttimassa mestareiden kavalkaadista. Lehtinen oli myös tämän keittiömestaripäivän idean isänä.

Ensimmäisen tapahtuman menulta asiakas sai valita makupaloikseen mm. kirkasta riistakeittoa, kuorrutettua hummerinpuolikasta, taikinoitua Inarin taimenta, kotapaistileikettä, lampaankaretta tai pekonoitua tournedosta. Aterian päätteeksi jälkiruokavaunusta tarjottiin esim. kiivikermahyytelöä, lakkatäytteisiä tuulihattuja, talon suklaakakkua, puolukkavaahtoa ja hedelmiä kuohuviinihyytelössä.

Alkuperäinen idea on kehittynyt huomattavaksi ruokatapahtumaksi

Vuosi 1991 jäi historiaan vuotena, jolloin Lapin mestarit eivät työstäneet yhteistä tapahtumaa. Vuodesta 1992 lähtien Lapin keittiömestarit ovat kokoontuneet Markun veljen, Jorma Lehtisen, johdolla vuosittain, ja jatkaneet Markku Lehtisen aloittamaa perinnettä. Alkuperäinen idea on kehittynyt huomattavaksi ruokatapahtumaksi Saariselän ensilumilla, ja asiakkaita on tullut alkuajoista tuplaten lisää. Samoin on kasvanut talkoilevien mestareiden määrä; sen työstämisestä vastaa nykyään 40 mestarin yhteinen orkesteri Santa’s Hotel Tunturin nykyisen keittiöpäällikön Petri Selanderin johdolla.

Lappilaisia raaka-aineita

Herkkupöydän antimet ovat aina pohjautuneet pääosin lappilaisiin raaka-aineisiin, ja menu on vaihtunut vuosittain.

  • ”Lappilaisten raaka-aineiden lisäksi olemme hyödyntäneet Jäämeren ja Barentsin alueen, mutta mielenkiinnosta myös kaukomaiden raaka-ainetarjontaa”, muistelee Lapin Keittiömestareista Jorma Lehtinen. Tärkeän osan koko menusta muodostavat kalat ja äyriäiset.
  • ”Lappilaisten kalojen ohella asiakkaat ovat saaneet maistella mm. kissa-, miekka- ja mustekalaa sekä haita ja rauskua”, Lehtinen kertoo. Myös lihapuolelle on löydetty erikoisempia raaka-aineita paikallisen riistan ohella.
  • ”Asiakkaille mieleenpainuvimpia ruokia ovat luultavimmin olleet kengurusta, strutsista, biisonista, alligaattorista, emusta, myskihärästä ja villisiasta valmistetut tuotteet, sillä näitä harvemmin pääsee Suomessa testaamaan”, sanoo ravintoloitsija Jorma Lehtinen.

Pohjoisen alueen tarjontaa on pyritty tuomaan esille myös lisäkkeissä; ruoanvalmistukseen on käytetty mm. kaarnikkaa, kuusenkerkkää, väinönputkea ja männynsiemeniä.

Menu on pidetty keittiömestarien salaisuutena lokakuulle saakka

  • ”Työryhmät työstävät omia ideoitaan ja lopullinen menu lyödään lukkoon lokakuussa”, kertoo Santa’s Hotel Tunturin puolesta tapahtumasta vastuussa oleva keittiöpäällikkö Petri Selander.
  • ”Tavoitteena on rakentaa menu siten, että herkkupöytä sisältää sekä vanhaa että uutta. Näin asiakkaat pääsisivät maistelemaan joitakin vuosien varrella klassikoiksi muodostuneita tuotteita”, Selander jatkaa.

40 keittiömestaria

Pohjois-Suomen suurimman ruokatapahtuman toteuttaminen kerää yhteen noin 40 lappilaista keittiömestaria.

Isäinpäivän aaton herkkupöytää aletaan valmistella keittiömestareiden toimesta jo alkuviikosta, kun itse juhlava kattaus on tarjolla lauantaina.

  • ”Valmistelutyö näin mittavaan tapahtumaan on suuri, joten aloitamme työn vähitellen viikon kuluessa”, kiteyttää keittiöpäällikkö Selander. Valtakunnallisesti ainutlaatuista herkkupöytätapahtumassa on keittiömestarien välinen yhteistyö sekä ideoiden ja kokemusten vaihto.
  • ”Olennaista on, että keittiömestarit jakavat ruoanvalmistukseen ja raaka-aineisiin liittyviä niksejä avoimesti keskenään, samoin kuin kertovat niistä asiakkaille”, Selander sanoo.

650 asiakasta

Lapin Keittiömestareiden Herkkupöytää kerääntyy nauttimaan joka vuosi noin 650 asiakasta. Santa’s Hotel Tunturin ravintolapäällikkö Petri Laukkanen kertoo, että pöytä myydään yleensä loppuun hyvissä ajoin ennen tapahtumaa.

Herkkupöydän toteuttamisesta vastaavat Lapin keittiömestarit yhdessä Santa’s Hotel Tunturin henkilöstön kanssa. Lapin Keittiömestareiden puheenjohtaja Markku Lehtinen pitää herkkupöytätapahtumaa upeana yhteistyön tuloksena.

  • ”Keittiömestarien ja talon välinen yhteistyö on hioutunut vuosien varrella ja on ilo olla tekemässä tällaista tapahtumaa yhdessä”, Lehtinen tiivistää.

Lapin Keittiömestarit siirtävät omaa osaamistaan herkkupöytätapahtuman yhteydessä myös nuorille, tuleville alan taitajille. Mestareiden mukana työskentelee talkoillen liki parikymmentä alan opiskelijaa ja näin osaaminen siirtyy mestarilta kisällille.