Logo
Lomavaraamo Varaa tästä kaikki tarvittava Pohjois-Lapin lomallesi.
Varaa
Pitkospuut tunturissa

Suunnistus ja geokätköily

Suunnistus

Saariselän alue ja Inarin kunta tarjoavat erinomaiset maastot suunnistuksen harrastamiseen. Alueen suunnistusmaastot ovat avoimia ja mäkisiä tunturi-, vaara- ja kangasmaastoja.

  • Paikalliset urheiluseurat järjestevät alueella kesäkaudella viikottain kuntosuunnistuksia, joista lisätietoa löydät urheiluseura nettisivuilta Lapin Sudet

Erityisen hienoja Inarin kunnan suunnistusmaastoista tekee luonnon koskemattomuus. Tavallisilla iltarasteillakin pääsee nopeasti koskemattomaan luontoon, jossa saattaa törmätä erilaisiin metsänelämiin ja hienoihin luonnon nähtävyyksiin. Korkeat tunturit ja vaarat tuovat suunnistusradoille pitkiä ja rankkoja nousuja, joiden päältä aukeaa henkeäsalpaavan hienot maisemat! Suunnistusradat ovat usein myös maisemallisesti hienoja ja suunnistusteknisesti vähemmän vaikeita. Näin suunnistaja pääsee haastamaan itsensä pitkissä nousuissa, ja nauttimaan hienoista vaara- ja tunturimaisemista.

Kiintorastiverkostot

Saariselän aluella sijaitsee kaksi kiintorastiverkostoa: toinen Saariselän matkailukeskuksen ympäristössä ja toinen Kiilopään tunturikeskuksen ympäristössä. Saariselän syksyllä 2013 valmistunut kiintorastiverkosto sisältää 34 rastia, jotka sijaitsevat Kaunispään ja Laanilan välisellä alueella helppokulkuisessa kangasmaastossa. Kiintorastiverkosto on toteutettu yhteistyössä Inarin kunnan liikuntatoimen, Lapin Susien suunnistusjaoston ja paikallisten suunnistuksen harrastajien kanssa.

  • Saariselän kiintorastiverkoston karttoja myy Metsähallituksen info-piste Kiehinen.

Kiilopään kiintorastiverkosto

Kiilopään tunturikeskuksessa sijaitsee 20 rastin kiintorastiverkosto, jossa on ensimmäisenä Suomessa käytössä elektroninen emit-leimausjärjestelmä. Karttoja ja emit-leimasimia saa vuokralle Suomen Latu Kiilopään vastaanotosta.

Kiilopään kiintorastiverkosto on käytössä kesät talvet. Kesällä sitä voi käyttää perinteisen suunnistuksen lisäksi pyöräsuunnistusharjoitteluun, ja talvella rataa voi kiertää lumikengillä tai suksilla.

Geokätköily

Saariselän ympäristössä sijaitsee paljon geokätköjä. Geokätköily on laji, jossa etsitään GPS-laitteen tai kartan ja kompassin avulla muiden kätköilijöiden piilottamia aarteita. Kiilopään tunturikeskuksen ympäristöön on piilotettu yli 20 kätköä. ”Kiilopään keino” on 67 kätköstä muodostuva geokätköpolku. Kätköt on piilotettu maastoon eri vaikeusasteluokittelun mukaan. Maaston luokittelu tapahtuu asteikolla 1-5, jossa yksi on hyvin helppo ja viisi hyvin vaativa. 1 asteen kätköt voivat olla saavutettavissa esimerkiksi pyörätuolin avulla, kun taas 5 asteen kätköjen saavuttamiseen vaaditaan apuvälineitä, kuten kiipeilyvälineitä. Kätkön vaikeusasteella määritellään, kuinka hyvin kätkö on piilotettu. 1 vaikeusasteen kätkö on todennäköisesti kokonaan näkyvillä, kun taas 4 vaikeusasteen kätkön löytäminen vaatii enemmän kekseliäisyyttä ja vaivannäköä. Näillä sivuilla voit tutkia muiden geokätköilijöiden piilottamia kätköjä tai ilmoittaa itse piilottamastasi kätköstä. Sekä rekisteröityä geokätköilijäksi geocaching.com ja suomenkielisillä sivuilla geocache.fi. Täältä löydät geokätköt

  • Saariselän alueen geokätköt sijaitsevat hienoissa tunturi- ja metsämaisemissa, joten geokätköilyn avulla pääsee tutustumaan alueen hienoihin maisemiin.

Kätkösuunnistus

Kätkösuunnistus on eräänlainen sovellus geokätköilyssä. Kätkösuunnistuksen tekee helpoksi se, että tätä lajia harrastaaksesi sinun ei tarvitse rekisteröityä mihinkään palveluun, etkä tarvitse apuvälineeksi gps-laitetta.

  • Kätkösuunnistus on sopiva aktiviteetti esimerkiksi luokkaretkiryhmille!

Kätkösuunnistuksen idea on samanlainen kuin geokätköilynkin; maastoon on piilotettu aarteita, jotka on tarkoitus etsiä. Kätkösuunnistuksessa tarvitset apuvälineeksi kartan, kompassin ja vihjeet. Näiden avulla etsit maastoon piilotetut aarteet.

  • Huomaa, että aarteet pitää jättää samaan paikkaan, eikä niitä saa ottaa mukaansa!

Saariselän alueelle on tehty kaksi eri kätkösuunnistuskarttaa. Toinen kartta kattaa Saariselkä-Laanila alueen ja toinen Laanila-Kakslauttanen alueen. Karttoja voi ostaa esimerkiksi Saariselän Keskusvaraamon vastaanotosta, Metsähallituksen palvelupiste Kiehisestä sekä alueen hotelleista.

  • Vinkki: kätköjä voi etsiä myös esimerkiksi maastopyörällä!

Päivitetty 01/2021