Logo
Lomavaraamo Varaa tästä kaikki tarvittava Pohjois-Lapin lomallesi.
Varaa
Pitkospuut tunturissa

Frisbeegolf

Frisbeegolf on nimensä mukaisesti golfia muistuttava laji, jota pelataan frisbeellä eli liitokiekolla. Radat on luokiteltu niiden haastavuuden mukaan. Radan haastavuus määräytyy väylien määrän ja pituuden mukaan.

 • Täältä löydät frisbeegolfin säännöt pähkinänkuoressa

Frisbeegolfissa pelaajat pyrkivät heittämään frisbeensä mahdollisimman vähillä heitoilla lähtöpaikalta metalliseen maalikoriin. Pelin voittaja on se, joka selvittää radan vähimmillä heitoilla.

Saariselällä on 18-väyläinen AA1-luokan rata Saariselkä DiscGolfPark.

Rata tarjoaa haasteita myös kokeneille harrastajille. Täysi kierros kestää 2-3 tuntia. Tarjolla on myös 45-minuuttinen viiden väylän lenkki, joka soveltuu erinomaisesti myös lapsiperheille.

Saariselän ja lähialueiden radat

Inarin kunnan alueella on useita eri tasoisia ratoja.

Saariselkä Disc Golf Park

 • luokitus:   AA1
 • väyliä:   18

Ivalon frisbeegolf rata

 • luokitus:   A1
 • väyliä:   18

Juutuanvaara Frisbeegolf, Inari

 • luokitus:   BB1
 • väyliä:   9

Kiilopää

 • luokitus:   B3
 • väyliä:   9

Saamelaisalueen koulutuskeskus, Toivoniemi

 • luokitus:   D2
 • väyliä:   6

Nellimin kerhotalo, Nellim

 • luokitus:   –
 • väyliä:   4

Päiväretkelle frisbeegolfaamaan

Lajin harrastaja tai lajista kiinnostunut voi lähteä Saarisleältä päiväretkelle Inarin kunnan muille radoille.

Saariselältä lähin rata on Kiilopäällä, josta on Saariselälle noin 15 kilometriä matkaa. Suomen Latu Kiilopään vastaanotosta voit halutessasi lainata frisbeekiekkoja.

 • Halutetessasi voit esimerkiksi vuokrata pyörän, ja ajaa latupohjia pitkin Kiilopäälle frisbeegolfaamaan. Kona Shop Saariselkä

Ivalossa, 30 kilometriä Saariselän pohjoispuolella, sijaitsee A1 luokituksen 18 väyläinen paljon kiitelty frisbeegolfrata. Frisbeegolfrata, Ivalo

Automatka Ivaloon kestää alle puolituntia, ja sinne pääsee tarvittaessa myös linja-autolla. Linja-auto aikatauluja

Inarin kirkonkylällä Juutuanvaarassa sijaitsee 9-väyläinen BB-1 -luokan rata. Jos Saariselältä haluaa lähteä pidemmälle päiväretkelle, on Inari mielenkiintoinen kohde. Frisbeegolf, Inari

 • Frisbeegolfkierrokseen voi liittää esimerkiksi Inarijärven risteilyn tai visiitin saamelaismuseo Siidassa.

Ratojen luokitukset

Frisbeegolfradat on luokiteltu niiden vaativuuden mukaan eri vaativuusluokkiin, jotka ovat A-, B- ja C-luokka.

A-luokan (AAA-A) radat ovat ns. kilparatoja. Tällaiset radat on suunniteltu kilpaharrastajien käyttöön ja niissä on vähintää 18 väylää, joiden pituudet vaihtelevat 50 ja 300 metrin välillä.

 • Kilparadat sopivat kuitenkin kaikille, eikä aloittelijoidenkaan kannata arastella kilpaluokituksen radalle lähtöä.

B-luokka on yleisin luokitusluokka Suomessa. B-luokan radat on suunniteltu harrastajien käyttöön, ja ne ovat vähintään 9-väyläisiä. Tämän luokan radoilla väylän keskipituus on 75m, ja väylien pituudet vaihtelevat 50-150 metrin välillä.

C-luokan radat ovat aloittelijoille sopivia paikkoja lajiin tutustumiseen. Tällaisilla radoilla on yleensä noin seitsemän maalikoria, ja radan väylät ovat pääsääntöisesti lyhyitä ja helppoja.

D-luokan radat ovat ns. koululaisratoja, joissa on 3-6 maalikoria. Radan väylät ovat lyhyitä, yleensä alle 50-metrisiä. D-luokituksen radat sopivat hyvin esimerkiksi koulun liikuntatunnille ja lajiin tutustumiseen.

Frisbeegolf välineet

Frisbeegolf on siitä mukava laji, ettei sen aloittaminen vaadi kovin paljoa omia välineitä. Vaatetukseksi sopii mikä tahansa sään mukainen ulkoiluvarustus. Kenkien on hyvä olla tukevat ja mahdollisesti myös vedenpitävät, sillä radat sijaitsevat useinmiten maastossa.

Lajin kokeilemiseen riittää yksikin frisbeekiekko, mutta kilpapelaajia ja harrastajia varten on olemassa yli 100 erilaista kiekkoa.

 • Kiekon ominaisuudet, kuten paino ja muovilaatu, vaikuttavat niiden käyttötarkoitukseen.

Inarin kunnaan alueella frisbeekiekkoja voi lainata ainakin Juutuanvaaran radalta Inarista ja Kiilopään radalta.

Juutuanvaaralla on lainattavissa veloituksetta kuusi Inarin kirkonkylän kyläyhdistyksen kiekkoa, jotka sijaitsevat infotaulun yhteydessä olevassa vihreässä postilaatikossa. Kiilopäällä kiekkoja voi lainata Suomen Latu Kiilopään vastaanotosta.

Päivitetty 01/2021