Logo
848x251_front1-TL

Tankavaaran luontokeskus

Sijainti

Tankavaaran Luontokeskus sijaitsee Tankavaarassa 30 km Saariselältä etelään.

Kuvaus

Tankavaaran luontokeskus (ent. Koilliskairan luontokeskus) kertoo Urho Kekkosen kansallispuiston eli Koilliskairan tarinan. Se myös tutustuttaa sinut Koilliskairan monipuoliseen luontoon, alueen luonnonkäytön historiaan ja Lapin retkeilyyn. Omassa näyttelyssään esittäytyvät Lapin kiehtovat petolinnut.

Pysyvä näyttely

Tankavaaran luontokeskuksen näyttely kertoo, miksi Urho Kekkosen kansallispuiston aluetta kannattaa suojella. Näyttelyssä perehdytään muinaiseen metsälappalaisten maahan, jonka luontoa ihminen on voimakkaasti muokannut 1600-luvulta alkaen. Näyttely kertoo myös viime vuosikymmenten tapahtumista, jotka lopulta johtivat kansallispuiston perustamiseen. Luontokeskuksen lastenluola kutsuu perheen pienimpiä talviyön tunnelmiin.
Urho Kekkosen kansallispuiston tavoite on alkuperäisluonnon suojelun lisäksi luontaiselinkeinojen ja perinteisen retkeilyn edellytysten turvaaminen. Siksi näyttely esittelee myös saamelaisuutta, poronhoitoa ja retkeilyn historiaa.

Petolinnut - näyttely

Urho Kekkosen kansallispuisto on maakotkan keskeistä esiintymisaluetta. Luontokeskuksen Petolinnut -näyttely esittelee kotkan lisäksi yhdeksän muun lappilaisen petolintulajin elintapoja ja ominaisuuksia. Lajien tunnistamisen opettelua helpottavat havainnolliset kuvat ja mallit. Luontovalokuvaajan kojussa voi eläytyä keväisen erämaan tunnelmaan. Näyttelyssä on jännittävää katsottavaa ja kuunneltavaa myös lapsille.

Piha-alue

Kesäaikaan Tankavaaran luontokeskuksen lähimaastossa voi tutustua neljään eripituiseen luontopolkuun. Poluista uusin on 7 km pituinen Geologinen luontopolku.
Talviaikaan voi kävellen kiertää kilometrin mittaisen elämyspolun. 3 ja 6 km luontopolut voi talvella kiertää lumikengillä. Luontokeskuksen pihalla on puurakenteinen kotalaavu, jossa voi nauttia eväitä ja paistaa makkaraa avotulen ääressä. 3, 6 ja 7 km luontopolun varrella on kota ja tulipaikka pientä levähdystaukoa varten.
Tankavaaran luontokeskus kertoo Urho Kekkosen kansallispuiston eli Koilliskairan tarinan. Se myös tutustuttaa sinut Koilliskairan monipuoliseen luontoon, alueen luonnonkäytön historiaan ja Lapin retkeilyyn. Omassa näyttelyssään esittäytyvät Lapin kiehtovat petolinnut.
Tankavaaran luontokeskuksen nettisivuilta löytyy ajankohtaista tietoa, esim. aukioloajat: Tankavaaran luontokeskus